Soare în ochi

 

Toată lumea știe ce neplăcut poate fi să îți intre soare în ochi, dar oare există și alte efecte asupra vederii? Află și tu!

De insolație sigur ai auzit până acum și poate ai și făcut, adormind pe plajă. Se pare că și ochii pot suferi de un soi de insolație.

Nu e de neglijat această afecțiune pentru că nu „trece cu niște iaurt”. Ea poate duce la daune pe termen lung. De aia e bine să te asiguri că ai ochelarii de soare cu tine la plajă sau prin oraș, într-o zi însorită. Se aplică și pentru zilele de mers la pârtie, chiar dacă îți vine greu să crezi.

 

Insolație oculară sau Fotokeratită

 

Această „insolație oculară” este cunoscută sub numele de fotokeratită. Fotokeratita este o inflamație a corneei.  Dacă nu îți protejezi ochii în mod corespunzător, o expunere de lungă durată în fața razelor UV îți poate „prăji” ochii. În timp, o expunere prea mare poate provoca tipuri specifice de boli oculare, cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV).

Aceste afecțiuni apar pentru că organismul nostru nu poate repara daunele provocate de aceste lungimi de undă puternice. De asemenea, ele ne conduc spre creșterea riscului de apariție a cancerului la nivel palpebral.

 

Simptome insolație oculară

 

Atunci când ești expus la prea multe raze UV, ochii tăi pot avea arsuri solare în mai multe locuri. Corneea este unul dintre locurile care va suferi daunele produse de raze UV. De asemenea, este posibil ca această zonă să fie afectată permanent dacă nu se apelează prompt la tratament.

În timp ce arsurile solare pot varia în intensitate, cu cât petreci mai mult timp expus la razele UV – cu atât simptomele vor fi mai puternice. Fotokeratita provoacă dureri neplăcute care variază de la:

senzația de nisip în ochi

– vedere încețoșată

lăcrimare

– roșeață

– senzitivitate la lumină

– vederea halourilor

– pierderea temporară a vederii sau schimbări ale culorilor.

 

Soare în ochi

 

Tratament

 

Ce să faci dacă știi că este posibil să ai fotokeratită, după ce ai fost expus la soare?

De obicei, se rezolvă într-o zi, dar poate dura până la două zile pentru simptome de acest tip, dacă ești destul de ghinionist. Tratamentul pentru această afecțiune are ca scop reducerea disconfortului, însă, în funcție de gravitate se poate ajunge la analgezice sau picături pentru ochi cu antibiotic.

În cazurile mai puțin severe se va recomanda:

  1.     Încearcă să nu te freci la ochi. Acest lucru nu oferă o ușurare, cum ai crede. Ba chiar s-ar putea irita și mai mult ochiul.
  2.     Utilizează o compresă rece. Pune comprese peste ochii închiși și odihnește-te.
  3.     Scoate-ți lentilele de contact. Acest lucru ar trebui făcut imediat pentru a vă lăsa ochii să se vindece.
  4.     Ține-ți ochii curați, fără machiaj sau apă sărată/cu clor, în caz că mergi la bazin.
  5.     Folosește ochelari de soare cu protecție UV.
  6.     Încearcă picături lubrifiante pentru ochi concepute special să protejeze împotriva rezelor UV. Gama Hylo Eye Care este concepută special să te protejeze de razele UVB, iar acidul hialuronic cu greutate moleculară mare din compoziție crește persistența efectului.

Acest lucru se poate face și ca prevenție, pentru a evita o posibilă fotokeratită.

 

Atenție la soare!

 

Primul loc în care te gândești că ești expus la soare este plaja, marea, vara. Acest lucru e adevărat, însă e important să ai grijă și în oraș, când soarele se reflectă în asfalt sau clădiri, la munte, când se reflectă în zăpadă sau gheață.

La fel ca și pielea, ochii tăi sunt vulnerabili la arsurile solare prin expunere prea mare la razele UV. Această afecțiune, numită fotokeratită, dispare de obicei de la sine în câteva zile. Pe termen scurt, expunerea la raze UV ​​și arsurile solare ale ochilor pot provoca simptome incomode. Dacă lucrurile nu se rezolvă rapid, cel mai bine e să vizitezi un medic oftalmolog pentru a ști exact ce pași ai de urmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *