Oana Chiscoci_Ochi uscat

Cauze și tratament pentru ochiul uscat

Dna. Dr. Oana Chiscoci, medic oftalmolog, ne va prezenta cele mai importante cauze și tratament pentru ochiul uscat. Pe Dna. Dr. Oana Chiscoci o puteți găsi la Clinica Profilaxis din Timișoara.

De asemenea, puteți găsi aici întreg interviul cu Dna. Dr. Chiscoci, în cadrul căruia ne descrie cele mai importante aspecte de știut atunci când ne confruntăm cu ochi uscat.

Ce este ochiul uscat?

Ochiul uscat, cunoscut și sub denumirea de keratoconjunctivita sicca este o afecțiune care, dacă nu este tratată la timp, poate genera anumite complicații oculare.

Sindromul de ochi uscat este o disfuncție a filmului lacrimal, ce poate apărea dintr-o mulțime de cauze.

Printre cele mai des întâlnite motive se află folosirea îndelungată a ecranelor, purtarea îndelungată a lentilelor de contact, anumite medicamente și mediul destul de poluat în care trăim.

Ochiul uscat  poate fi asociat și anumitor boli de colagen sau boli autoimune, cum ar fi lupus eritematos sistemic sau poliartrita reumatoidă.

Deși, de-a lungul vieții, mare parte din populație poate fi afectată, din pacate, aceasta afecțiune este de multe ori sub-diagnosticată.

Există două tipuri principale de ochi uscat, prin hiposecreție sau prin evaporare a lacrimilor.

Se poate preveni sindromul de ochi uscat?

Conform Dnei. Dr. Chiscoci, sindromul de ochi uscat poate fi prevenit printr-o igienă oculară corespunzătoare.

Persoanele care poartă lentile de contact ar trebui să facă o pauză, în care pot purta ochelarii.

Persoanele care își expun constant ochii la lumina ecranelor ar trebui să facă pauze scurte, de câte 20 de secunde, la fiecare 20 de minute.

De asemenea, pentru a evita apariția ochiului uscat, ar trebui să evităm praful, aerul condiționat, alcoolul și fumatul.

Care sunt simptomele de ochi uscat?

Pacienții acuză:

  • senzație de uscăciune oculară,
  • senzație de nisip în ochi, de corpi străini,
  • înroșirea ochilor,
  • senzație de îngreunare a deschiderii pleoapelor la trezire,
  • mâncărimi oculare,
  • înțepături,
  • arsuri oculare.

Este important ca pacienții să înțeleagă că ochiul uscat nu trece de la sine. Trebuie apelat la un specialist pentru a primi tratament și diagnostic corespunzător.

În funcție de afecțiunea care determină acest sindrom de ochi uscat, trebuie dat tratament țintit.

Care este diferența dintre ochi uscat și blefarită?

Blefarita = inflamație a pleoapelor, cauzată de o infecție.

Ochi uscat = incapacitate de umezire a ochiului, disfuncție a filmului lacrimal, care prin complicații poate să dea blefarită.

Ce este filmul lacrimal și care e rolul acestuia?

Filmul lacrimal reprezintă acel strat ce acoperă suprafața interioară a ochiului, conjunctiva, respectiv corneea. Este alcătuit din trei straturi, lipidic, apos și mucinos.

Filmul lacrimal are rol de curățare a suprafeței oculare, previne evaporarea apei de pe suprafața ochiului și oferă suprafeței oculare substanțele necesare pentru a rămâne hidratat.

Atunci când filmul lacrimal nu funcționează în mod corespunzător, din diverse cauze, apare ochiul uscat

Care este perioada de recuperare de după ochiul uscat?

Perioada de recuperare variază în funcție de boala care a dus la producerea ochiului uscat.

Perioada de recuperare este mare, iar ochiul uscat poate să reapară, de aceea este important să menținem o hidratare corespunzătoare a suprafeței oculare și să ne menajăm ochii pe cât de mult posibil.

Având în compoziția sa acid hialuronic cu greutate moleculară mare, Hylo vine în ajutorul ochilor tăi și le oferă acea gură de apă de care au nevoie pentru a se simți hidratați!