Ce e presbiopia?
Dacă ai trecut de 40 de ani, atunci trebuie să afli ce e presbiopia. Află mai multe de la Dr. Georgiana-Larisa Costache, medic rezident oftalmolog!
Presbiopia nu este o boală, ci un proces fiziologic de îmbătrânire a ochiului care se instalează la toate persoanele după vârsta de 40 de ani, ca urmare a scăderii puterii de acomodație a ochiului. Acomodația este un proces prin care cristalinul (lentila din interiorul ochiului) își modifică forma, respectiv își mărește puterea dioptrică pentru a oferi o vedere clară la aproape.
Odată cu înaintarea în vârstă, cristalinul se îngroașă, își pierde elasticitatea, afectând focalizarea pentru vederea de aproape. Astfel imaginile din imediata apropiere devin neclare și pentru a corecta această tulburare, ochiul are nevoie să îndeparteze obiectele din planul apropiat pentru a le percepe clar.
Comparativ cu persoanele trecute de 40 de ani, la persoanele tinere, cristalinul este moale și flexibil, permițând mușchiului din interiorul ochiului să remodeleze cu ușurință lentila pentru a focaliza obiectele din apropiere.
Afecțiunea este progresivă, afectând ambele sexe.
Care sunt simptomele presbiopiei?
- Îndepărtarea obiectelor de ochi pentru a le vedea sau citi
- Vedere neclară, încețoșată
- Ochi obosiți
- Dureri de cap
Care sunt cauzele presbiopiei?
Cristalinul este o structura moale si flexibilă, fiind capabil să își modifice forma datorită elasticității, cu ajutorul mușchiului ciliar. Odată cu procesul de îmbătrânire, elasticitatea acestuia scade, fiind afectată focalizarea pentru obiectele situate în apropiere, astfel imaginile devin neclare.
Cum se diagnostichează presbiopia?
Afecțiunea se diagnostichează în urma unui consult oftalmologic.
Dacă ai probleme cu vederea este necesar să te programezi la un control oftalmologic pentru ca medicul să poată stabili tulburarea de vedere de care suferi.
Ce metode de tratament există pentru presbiopie?
Presbiopia nu poate fi vindecată, dar poate fi corectată.
În prezent se cunosc trei metode de tratament:
- Ochelari de vedere
- Lentile de contact
- Tratamentul chirurgical al presbiopiei.
Discută cu medicul oftalmolog care este cea mai bună metodă de tratament pentru tine. Corectarea vederii de aproape trebuie să țină cont de indicațiile medicului și de stilul de viață al fiecărei persoane.
Articol elaborat de
-Dr. Georgiana-Larisa Costache-
Medic rezident Oftalmolog