Ce face un oftalmolog pediatru?

Dr. Daniela Cioplean ne explică ce face un oftalmolog pediatru și de ce e important să ne ducem copiii la un consult oftalmologic.

Dacă vrei să vizualizezi interviul integral, îl poți găsi mai jos!

De asemenea, Dr. Daniela Cioplean poate fi găsită la Clinica Oftapro, București.

Ce se întâmplă dacă strabismul nu e tratat?

Adulții cu strabism, sunt în general pacienți care nu au fost tratați la timp în copilărie sau au fost tratați tardiv sau au fost tratați incorect.

Un adult al cărui strabism nu este tratat la timp va avea dificultăți la vederea în spațiu, la a aprecia corect distanțele. Acest lucru îl va împiedica să profeseze în anumite domenii, chiar și în obținerea permisului de conducere.

Un alt aspect important este cel psihologic, deoarece pacienții cu un strabism pronunțat știu că sunt deosebiți față de persoanele din jurul lor.

În rândul pacienților consultați de Dr. Daniela Cioplean se numără adulți care au strabism încă de când s-au născut, însă nu au fost operați niciodată, fie din neglijență, fie din lipsa posibilităților financiare.

Importanța unui control timpuriu

De-a prinselea

În viața unui oftalmolog pediatru există cazuri fericite, unde vede copii cu vedere sănătoasă, iar aceste cazuri reprezintă „partea minunată și extraordinară a lucrurilor.

Însă, există situații dificile, precum un retinoblastom (adică o tumoare la nivelul retinei), sau retinopatie de prematuritate, unde timpul este critic, acestea fiind adevărate amenințări pentru viața și vederea copilului.

Este esențial ca părinții să înțeleagă importanța unui control oftalmologic la timpul potrivit.

Având în vedere că eu muncesc în zona asta de atâta timp, reușesc să consult copiii părinților pe care i-am operat când erau mici!”, iar acest lucru înseamnă faptul că au înțeles ce important este să crești având o vedere sănătoasă.

A ști că un medic a contribuit la normalitatea unei persoane, indiferent de vârsta ei, că prin ceea ce a făcut a ajutat un pacient să fie normal, reprezintă cu adevărat o satisfacție pentru orice medic.

Prea mic pentru un consult oftalmologic?

Sunt persoane care spun „Nu facem nimic, așteptăm să treacă, mai vedem, mai târziu. E prea mic acum. Dar ce o să îi facă?”

Atât Dr. Cioplean, cât și alți medici se confruntă cu întrebări precum: „De ce să meargă așa de devreme? Ce o să îi facă și cum o să își dea seama doctorul ce are? Lasă că e prea mic pentru așa ceva.”

Aceasta este o gândire greșită și învechită!

Un consult oftalmologic pentru toți copiii

Mediul din care provine pacientul este un alt criteriu important. Există foarte multe persoane, în mediul rural, care nici nu știu de existența medicilor oftalmologi.

Din nefericire, aceste persoane sunt deseori trecute cu vederea, deoarece nu există niciun program național de conștientizare și educare a pacienților despre importanța unui control oftalmologic.

Există eforturi din partea fundațiilor și a mai multor medici oftalmologi, însă nevoia este mult mai mare.

Dacă nu se implică instituțiile abilitate, dacă organizațiile noastre profesionale nu fac demersuri în sensul acesta, nu avem nici o speranță ca în următorii 10 ani să rezolvăm ceva.”

Nu ratați primele trei părți ale interviului, în care aflăm ce înseamnă de fapt să fii oftalmolog pediatru.

Partea 1, aici.

Partea 2, aici.

Partea 3, aici.