Ce înseamnă strabism congenital?

Află de la dna. Dr. Luminița Teodorescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmix SOP, ce înseamnă strabismul congenital și cum se poate trata.

De asemenea, după cum te-am obișnuit, îți lăsăm aici interviul integral cu dna. Dr. Luminița Teodorescu.

Strabismul cuprinde un grup de afecțiuni care determină ca ochii să nu privească în aceeași direcție, în același timp. Cu alte cuvinte ochii nu privesc drept înainte.

Strabismul congenital este cel care apare în primele șase luni de viață. Debutul strabismului este în primele luni de viață, nu apare neapărat la naștere.

Strabismul apare frecvent la copii născuți prematuri, la copii cu greutate mai mică la naștere sau cei care au o suferință în momentul nașterii.

Există două teorii.

Teoria senzorială, care presupune că există un defect al unui centru al fuziunii și conform căreia, intervenția chirurgicală, indiferent de cât de rapid este făcută, nu are rezultate prea mari.

A doua teorie, susținută și de practică, este teoria motorie. Aceasta ne spune că prima dată a apărut modificarea motorie, adică poziția anormală a ochilor și din această cauză nu s-a dezvoltat vederea normală.

Conform acestei teorii, atunci când strabismul este operat în primele 6-24 de luni de viață, se poate obține o îmbunătățire a vederii binoculare.

Părinții observă în primul rând că începe un ochi să fugă. Apoi, după un timp, observă că poate să înceapă și celălalt ochi să fugă.

De cele mai multe ori se observă că ochii nu privesc în aceeași direcție, în același timp, pentru că nu focalizează în același ritm.

Părinții trebuie să vină imediat la medicul oftalmolog pediatru imediat ce observă că apare o deviație a vederii.

De ce este urgent? Pentru că atunci când un ochi începe să fugă, acuitatea vizuală poate să scadă, să se instaleze ambliopia („ochi leneș”).

Aceasta progresează rapid, iar tratamentul trebuie început cât mai repede.

Tratamentul în strabism începe, bineînțeles, cu primul consult. Oftalmologul pediatru constată prezența strabismului, măsoară dioptriile, gradul de motilitate și cel al deviației, care ochi are obiceiul să fixeze mai mult și se încep primele măsuri de tratament.

Acest lucru este mai dificil decât pare, având în vedere că pacienții au o vârstă fragedă.

Inițial, tratamentul nu este chirurgical. Tratamentul chirurgical se practică după primele etape, adică prescrierea ochelarilor pentru ameliorarea vederii scăzute.

Tratamentul chirurgical se desfășoară în sala de operație, în anestezie generală, în condiții de maximă siguranță.

Operația constă în slăbirea mușchilor care sunt mai puternici.

După tratamentul chirurgical urmează o etapă în care, timp de trei săptămâni, copiii primesc picături pentru prevenirea inflamației și infecției postoperatorii.

Dacă copilul nu este adus la control de către părinți, în primul rând există riscul ambliopiei, adică a vederii scăzute la ochiul care deviază mai mult.

Tratamentul ambliopiei este eficient în primii ani de viață și trebuie instituit cât mai repede.

În strabismul congenital, este indicată acoperirea ochiului bun, chiar în primele luni de viață. Atunci când tratamentul este instituit precoce, rezultatele sunt mai rapide și mai stabile.

În al doilea rând, dacă momentul operației este amânat până la o vârstă mai mare, rezultatul nu mai este același, vederea nu mai este îmbunătățită.

Dna. Dr. Luminița Teodorescu transmite părinților următoarele: „Este foarte important să aduceți copilul la control cât mai repede, după ce observați că ochiul începe să devieze.

Dacă tratamentul este instituit la timp, rezultatele funcționale sunt foarte bune.

Ce urmărim prin toate aceste metode, este obținerea unei vederi binoculare cât mai aproape de normal.

Vederea binoculară este extrem de importantă. Ea presupune aprecierea corectă a spațiului, a formelor, îi permite copilului să lucreze mult la aproape, activitate de citit, de scris.

Chiar și utilizarea ecranelor digitale fără a obosi excesiv îi permite să meargă pe bicicletă, ulterior să șofeze și îi permite să își aleagă aproape orice meserie.

De aceea, încă o dată, repet, este bine controlul oftalmologic să fie făcut cât mai repede.”

Descoperă mai multe articole interesante din lumea oftalmologiei, pe blogul nostru!