Mihaela Pascu - oftalmologie

 

Ce vede un medic oftalmolog?

 

Oare ce vede un medic oftalmolog în camera de garda? Află de la Dna. Dr. Mihaela Pascu motivele pentru care pacienții aleg să se prezinte la oftalmolog.

Sau mai bine spus, aleg pacienții să se prezinte la oftalmolog, ori preferă să își administreze singuri un tratament?

Dna. Dr. Mihaela Pascu ne va povesti mai multe despre acest subiect, iar mai jos poți găsi întreg interviul.

Dacă rezonezi cu Dna. Dr. Pascu și îți dorești un consult oftalmologic, află că o poți găsi la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov.

 

Care este cea mai mare pondere de boli în oftalmologie?

 

Conform Dnei. Dr. Pascu, cele mai frecvente afecțiuni sunt conjunctivita, fie ea bacteriană, virală sau alergică, senzația de corp străin și hemoragia conjunctivală, adică acele pete roșii care apar la nivelul ochiului.

O pondere mai mică o reprezintă contuziile, traumatismele cu plăgi la nivelul pleoapei sau la nivel ocular.

 

Când se prezintă pacientul la camera de gardă?

 

Peste 50% din pacienți se prezintă după o zi, două, trei, când simptomele se agravează și în momentul în care simt că nu mai pot gestiona situația singuri.

De cele mai multe ori, pacienții își administrează singuri un tratament luat de la farmacie, sau se bazează pur și simplu pe faptul că le va trece dacă se spală cu apă și săpun.

Pacienții preferă mai degrabă să apeleze la sfatul prietenilor sau al rudelor și să folosească un tratament pe care l-au folosit și ei la rândul lor.

Însă, este foarte important să înțelegem faptul că picăturile de ochi au valabilitate foarte scurtă. Totodată, o picătură care a funcționat la un prieten, frate, părinte poate că nu își va face efectul la fel în cazul nostru.

Până în momentul în care decid să se prezinte la camera de gardă, acea afecțiune se agravează și devine mai dificil de tratat decât dacă s-ar fi prezentat din clipa în care au văzut că este ceva în neregulă.

Cât de importantă este prezentarea la oftalmolog în cazul unui traumatism?

 

În cazul traumatismelor și contuziilor, pacientul ar trebui să se prezinte cât mai repede la oftalmolog, pentru că este posibil să fie nevoie de investigații suplimentare.

Orice moment amânat în cazul unui traumatism poate duce la infecții greu de gestionat.

În cazul unei afecțiuni mai comune, cum ar fi o conjunctivită, este important să nu apelăm la remedii auzite la alți oameni sau la remedii auzite din bătrâni.

Ceaiul de mușețel, de exemplu, nu face altceva decât să irite și să agraveze ceva ce putea, de altfel, să fie tratat mai simplu.

Indiferent de afecțiune, este important să ne prezentăm cât mai repede la medicul oftalmolog.

 

Este pierderea acuității vizuale un bun motiv de prezentare la oftalmolog?

 

Conform Dnei. Dr. Pascu, pierderea acuității vizuale poate fi bruscă, în urma unui accident vascular, de exemplu, sau lentă, în urma unei cataracte sau degenerescenței maculare.

Dar indiferent de situație, răspunsul este „DA”, pierderea acuității vizuale este un bun motiv de prezentare la oftalmolog și nu ar trebui să sufere amânare.

 

Prezentarea la timp la oftalmolog previne evoluția bolii?

 

În cazul acelor afecțiuni acute, cum ar fi ocluzia de arteră centrală sau dezlipirea de retină  pacientul trebuie să se prezinte la oftalmolog în cel mai scurt timp cu putință.

Deja după 12 ore, după 24 de ore acuitatea vizuală este pierdută.

Controlul oftalmologic ar trebui să fie făcut măcar o dată pe an, de către toate persoanele, fie că au probleme de vedere sau nu.

Pentru a evita pe cât posibil apariția bolilor oftalmologice, este bine să avem o alimentație  bogată în luteină, zeaxantină, vitamina E  și alte substanțe nutritive ce pot preveni sau încetini evoluția bolilor oftalmologice.

În ziua de astăzi există multe suplimente alimentare ce conțin componentele necesare pentru susținerea performanței vizuale.

Te confrunți cu ochi uscat și roșu? Mergi la medicul oftalmolog și află ce cauzează această stare de disconfort!

Asigură-te că oferi ochilor tăi hidratarea de care au nevoie!