Control oftalmologic pentru copii
Află de la un medic oftalmolog cât de important este un control oftalmologic pentru copii.
Dr. Bogdan Cucu, medic primar oftalmolog la Clinica Laser Vision Med, Constanța, ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic, indiferent de vârstă sau simptome.
Poți afla mai multe despre experiența în domeniu a domnului doctor, aici.
Iar aici poți găsi interviul integral cu Dr. Bogdan Cucu.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine
În domeniul oftalmologiei, timpul poate constitui un factor important, care de multe ori poate determina gradul de reușită al unui tratament.
Dr. Bogdan Cucu ne îndeamnă să mergem la un consult oftalmologic în clipa în care sesizăm că ceva nu este tocmai în regulă cu vederea noastră.
Din nefericire, există persoane care, în loc să ceară sfatul unui specialist, aleg să se trateze singuri, cu remedii auzite din bătrâni, respectiv aplicarea de lapte matern sau sevă de viță de vie în ochi.
Este important de reținut faptul că și persoanele care nu acuză niciun simptom, care par să aibă ochii sănătoși, trebuie să meargă în mod regulat la o vizită oftalmologică. Acest sfat se aplică în special în cazul copiilor.
Copiii și vizita la medicul oftalmolog
Domnul doctor este de părere că cei mici, chiar dacă sunt sănătoși și nu prezintă vreun simptom, ar trebui să fie consultați preventiv de un medic oftalmolog, pentru că ei nu știu să spună dacă văd bine sau nu.
Există multe cazuri în care, deși ochii par sănătoși, iar copilul vede aparent bine, poate exista o diferență de dioptrii între ei, iar ochiul cu dioptrie mai mare poate deveni ambliop, poate să „rămână leneș”.
Acest lucru poate fi evitat, desigur, cu un control oftalmologic efectuat în timp util și un tratament corespunzător, de exemplu purtarea de ochelari pentru o perioadă relativ scurtă de timp.
Vârsta maximă până la care aceste probleme pot fi corectate este 8 ani.
Pericolele astigmatismului
Un alt pericol pentru vederea copiilor este astigmatismul. Poate să fie un astigmatism inegal, adică unul dintre ochi nu vede drept, și stă puțin rotit. Astfel, copilul are tendința să rotească ușor capul, pentru a putea vedea o imagine clară.
Fără să își dea seama, această postură poate dăuna coloanei, iar în timp pot apărea afecțiuni precum scolioza. Dar nimeni nu își poate explica sursa acelei scolioze, pentru că vederea este aparent bună, iar copilul este sănătos.
Sfatul medicului este ca, în cazul copiilor, înainte de începerea școlii (adică până în 7 ani), să le fie testată vederea, acuitatea vizuală, pentru a reduce riscul apariției unei afecțiuni oftalmologice sau la nivelul coloanei.
PREVENȚIA ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ
„Nu tot timpul faptul că par bine înseamnă că și sunt bine”, spune domnul doctor. „Prevenția este cea care de multe ori îmi salvează funcționalitatea.”
Dacă vrei să afli mai multe despre importanța unui control oftalmologic timpuriu, îți lăsăm aici un articol ce te-ar putea interesa.