Cum scap de alergii?
Dacă te-ai întrebat „Cum scap de alergii?”, iată aici câteva informații de știut atunci când te confrunți cu acea senzație supărătoare.
Ce sunt alergiile?
Alergiile sunt foarte supărătoare. Ele pot afecta diverse organe, inclusiv ochii. Simptomele includ mâncărimi sau roșeață la nivelul pleoapelor, lăcrimare excesivă, sensibilitate la lumină, precum și ochi umflați, care pot fi sensibili la lumină. Dar nu îți face griji, pentru că este posibil să scapi de aceste senzații supărătoare.
Alergiile oculare sunt destul de frecvente, mai ales în sezonul lor: primăvara și toamna. Ele sunt anotimpuri frumoase, dar mulți oameni trăiesc cu teama momentelor în care copacii încep să se polenizeze sau iarba începe să crească. Pentru cei care suferă de alergii, acest lucru înseamnă conjunctivită alergică sezonieră, care poate fi o afecțiune foarte neplăcută.
Ochii sunt extrem de sensibili la alergeni și de multe ori, vor declanșa lăcrimare atunci când intră în contact cu aceștia. Alergenii fac ca celulele din ochi să elibereze histamina și alte substanțe sau substanțe chimice care provoacă dilatarea vaselor de sânge, mâncărimea mucoaselor și inflamarea pleoapelor. Simptomele pot varia de la o supărare ușoară a ochilor până la mâncărime severă, cu efecte majore asupra interiorul ochilor tăi.
Pentru unii pacienți, adăpostirea în interior poate fi răspunsul la evitarea alergiilor, dar pentru cât timp? Asta nu este întotdeauna o opțiune. Trebuie să ieșim afară pentru a ne bucura de lumea ce ne înconjoară.
Din păcate, există și alergeni de interior, găsiți peste tot în jurul nostru – de la părul de animale de companie sau acarieni sau spori de mucegai care trăiesc pe suprafețele umede, cum ar fi gresia din baie.
Există și forme mai severe, deși rare, de alergie, cum ar fi keratoconjunctivita atopică (AK) și keratoconjunctivita primară (VK). Aceste afecțiuni pot duce la ulcere corneene. Cu toate acestea, marea majoritate (80 până la 90 la sută) a alergiilor oculare sunt cauzate de conjunctivita alergică sezonieră. Alergiile oculare pot fi clasificate în continuare ca fiind acute sau cronice.
Tratament pentru alergii
Primul pas în gestionarea alergiilor implică consultarea unui alergolog care va identifica alergenii care cauzează problema, prevenind apariția alergiilor pe viitor.
Unele persoane consideră că aplicarea de comprese reci pe ochi este foarte liniștitoare. Lacrimile artificiale ar putea produce și ele rezultate similare.
Lacrimile artificiale sunt sigure și pot fi folosite la orice vârstă. Utilizarea lubrifianților sau a spălăturilor saline ajută la îndepărtarea alergenilor de pe suprafața ochiului pentru a ameliora simptomele ușoare.
Acest tip de produse nu conțin de regulă ingrediente farmacologice active care să combată în mod specific o reacție alergică. În schimb, ele imită proprietăți calmante precum producția naturală de lacrimi pentru o ameliorare rapidă a disconfortului.
Acidul hialuronic cu greutate moleculară mare din componența lacrimilor artificiale pot face o diferență. Proprietățile acidului hialuronic sunt strict dependente de mărimea moleculară a acestuia.
Acidul hialuronic macromolecular (cel care se folosește și în componența produselor din gama HYLO EYE CARE) are proprietăți antiinflamatorii, spre deosebire de cel cu moleculă mică, care are efect proinflamator.
Antihistaminicele sunt disponibile atât sub formă orală, cât și topică. Antihistaminicele topice vin sub formă de picături pentru ochi și sunt una din metodele preferate utilizate, deoarece sunt aplicate direct și acționează mai rapid.
Picăturile pentru ochi sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții adverse, deoarece nu sunt administrate sistemic în organism, așa cum sunt medicamentele orale.
Antihistaminicele oferă o ușurare rapidă, deși uneori doar pentru câteva ore. Unele antihistaminice topice trebuie reaplicate de patru ori pe zi.
Acestea durează aproximativ două ore, dar nu ar trebui să fie luate mai mult de patru ori pe zi, așa că ar putea fi dificil să obții o acoperire pe tot parcursul zilei pentru alergii dacă te bazezi exclusiv pe antihistaminice oftalmice.
Medicul îți va recomanda sau va prescrie medicamentele necesare pentru a trata simptomele care sunt cele mai supărătoare.
Cele mai comune și mai eficiente medicamente utilizate pentru tratarea alergiilor oculare sunt topice, adică sunt aplicate ca picături pentru ochi direct pe suprafața ochiului. Medicamentele topice oferă mai multe avantaje. Sunt neinvazive și furnizează soluția direct în ochi, unde pot fi absorbite rapid.
Cum previn alergiile?
Pentru a preveni alergiile oculare, este important să eviți sursa. Odată ce tu și medicul tău identificați ce substanțe declanșează reacțiile, puteți lua măsuri. Puteți încerca următoarele sfaturi:
- Evită ventilatoarele.
- Redu expunerea la alergeni, evitând locurile unde știi că există acești alergeni.
- Stai departe de zonele umede, care pot adăposti mucegai.
- Evită tunsul gazonului sau strângerea frunzelor.
- Minimizează utilizarea umidificatorului dacă nu este necesară nevoie.
- Spală frecvent așternuturile la temperaturi mari, astfel încât acarienii să nu se înmulțească.
- Stai departe de perdele sau draperii care pot adăposti praf.
- Evită să petreci mult timp cu animalele cu multă blană.
- Evită iritanții precum fumul de tutun, parfumul, potpourri, praful de cretă, etc.
- Nu uita de lacrimile artificiale care au în compoziție ectoină. Ectoina ajută moleculele de apă să se lege de membrană și astfel protejează celulele de reacțiile inflamatorii provocate de factori de mediu, temperaturi foarte mari, radiații UV și alergeni aerieni.