Cum se poartă lentilele de contact?

Află informații importante despre purtarea corespunzătoare a lentilelor de contact!

Medicul oftalmolog Antemie Răzvan-Geo ne oferă informații importante referitoare despre cum se poartă lentilele de contact.

O soluție practică

Vederea pentru fiecare dintre noi este importantă și căutăm adesea tot felul de metode prin care să o putem îmbunătăți.

Printre problemele care afectează vederea, și implicit, calitatea vieții, se numără și defectele de refracție – miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Rezolvarea acestora este însă simplă și la îndemână – o variantă frecvent luată în calcul fiind lentilele de contact. Ele sunt preferate mai ales de către acele persoane care nu doresc să poarte ochelari de vedere, din varii motive (din rațiuni estetice, legate de profesie, dar nu numai).

Fiind în contact direct cu suprafața ochiului, este extrem de important ca lentilele să fie prescrise de o persoană instruită.

Cum să purtăm corect lentilele de contact?

Cooperarea pacientului este absolut necesară în orice act medical, dar cu atât mai mult când vine vorba de lentilele de contact.

Printre aspectele esențiale care trebuie aduse la cunoștință pacienților și care trebuie aplicate cu strictețe se numără: portul corect și igiena riguroasă a acestora.

Nu de puține ori ne întâlnim în practică cu situația în care pacienții nu știu cum se poartă corect lentilele de contact, sau uneori aceștia sunt de părere că odată puse, ele nu mai trebuie date jos, curățate sau înlocuite.

O altă situație frecvent întâlnită este cea în care pacienții își cumpără lentile de contact de pe internet, din surse cu proveniență îndoielnică, acestea nefiind adaptate ochiului lor.

Disconfort la nivelul ochilor?

Astfel de situații, precum cele descrise mai sus, pot duce la numeroase complicații cu afectarea vederii în grade variabile.

Una dintre cele mai ușoare complicații este reprezentată de eroziunile corneene, adică acele mici “răni” la nivel ocular, ce aduc adesea pacientul la medicul oftalmolog pentru senzația de disconfort/durere de diferite intensități și care pare că nu cedează în ciuda tuturor eforturilor pacientului.

Constatăm după o anamneză completă diferite greșeli în portul lentilelor de contact, iar după examinarea ochiului la biomicroscop ni se confirmă ceea ce deja suspectăm – existența rănilor oculare, cele ce sunt responsabile de întreagă simptomatologie.

În astfel de cazuri, am observat că lacrimile artificiale sunt de un real ajutor. O lubrifiere adecvată a suprafeței ochiului produce o îmbunătățire semnificativă.

Dacă suspendarea portului de lentile de contact până la vindecarea corneei este combinată și cu alte substanțe ce sprijină procesul de vindecare, cum ar fi dexpantenolul, pacienții observă cum se ameliorează rapid simptomatologia și problema lor e tratată în mod eficient.

Articol realizat de:

Dr. Răzvan-Geo Antemie

– Asistent Universitar –

Cluj-Napoca

Află mai multe despre Hylo Care, ce îmbină beneficiile acidului hialuronic cu greutate moleculară mare și ale dexpantenolului, pentru ca ochii tăi să se bucure de confort și hidratare!