Cum se tratează cataracta?

 

Dna. Dr. Raluca Iancu, medic primar oftalmolog, ne descrie cum se tratează cataracta și cât durează recuperarea. Dr. Iancu activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, având o experiență vastă în tratarea de glaucom și cataractă.

Riscuri și complicații în cataractă

 

Cristalinul este un mediu transparent ce este situat în spatele irisului și al pupilei. Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului. Acesta se poate înlocui prin intermediul chirurgiei cataractei.

Opacifierea cristalinului se manifestă prin vedere neclară, încețoșată, culori mai șterse și dificultăți în a vedea pe timpul nopții.

Operația de cataractă poate prezenta riscuri și complicații. Unul dintre riscuri ar fi cel infecțios, având în vedere că avem de-a face cu o plagă deschisă, care ia contact cu mediul înconjurător.

Un alt risc ar fi cel în care sunt necesare mai multe intervenții, expunând și mai mult suprafață oculară.

Cu toate că riscurile și complicațiile există, acestea sunt destul de rare.

Din perspectiva pacientului, operația de cataractă este relativ ușoară, se poate face și pe spitalizare de zi. Altfel spus, la aproximativ jumătate de oră după intervenție, pacientul poate pleca acasă.

În cazul în care pacientul are o patologie adăugată, spre exemplu diabet sau probleme cardiovasculare, internarea se poate prelungi până la 24 de ore.

 

Există disconfort în urma operației de cataractă?

 

Operația de cataractă presupune înlocuirea cristalinului care nu mai funcționează corespunzător, cu unul artificial. Pacientul nu va simți noul cristalin ca pe ceva străin.

Cristalinul își va menține calitățile în timp, însă calitatea țesuturilor de la nivelul ochiului poate varia.

Acest lucru înseamnă că, deși proprietățile cristalinului sunt neschimbate, vederea poate fi afectată de îmbătrânirea acelor țesuturi sau de apariția altor afecțiuni.

Operația de cataractă poate genera disfuncții ale filmului lacrimal, cu alte cuvinte pacienții pot prezenta senzație de usturime și de corp străin în ochi.

Ce determină calitatea vederii după operația de cataractă?

 

Calitatea vederii în urma operației de cataractă este influențată de calitatea țesuturilor pacientului, adică a retinei, a nervului optic.

În al doilea rând, dacă pacientul mai suferă și de alte afecțiuni, rezultatul va fi diferit față de un pacient fără nicio problemă.

Nu în ultimul rând, pentru ca operația să aibă succes, actul în sine trebuie să fie perfect și calitatea implantului folosit să fie ridicată.

Conform dnei. Dr. Raluca Iancu, cristalinele folosite în spitalele din România sunt garantate o sută de ani.”

 

Recomandări ulterioare operației de cataractă

 

Dna. Dr. Raluca Iancu evită să facă recomandări prea stricte.

Pacienții trebuie să urmeze câteva reguli simple, să nu își ducă mâna la ochi, eventual să nu doarmă pe partea operată o noapte sau două.

Este indicat să se ferească de răceli și, în mod obligatoriu, să urmeze tratamentul.

 

Ce este cataracta secundară?

Cataracta secundară reprezintă opacifierea capsulei posterioare. Aceasta apare, în general, la copii și persoane tinere.

Aceasta se tratează relativ simplu, se realizează un decupaj în capsula posterioară, folosind un laser rece, care nu produce niciun fel de durere.

Intervenția durează 5 minute și se face cu anestezie topică, cu picături.

Te așteptăm și pe blogul nostru, unde poți citi articole cu diverse teme din lumea oftalmologiei!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *