Ce e conjunctivita alergică?

Ce e conjunctivita alergică?

Este o afecțiune oculară destul de des întâlnită în țara noastră, indiferent de categoria de vârstă sau gen. Aceasta se manifestă prin lăcrimare excesivă, prurit, senzație de corp străin în ochi și uneori edem palpebral, adică pleoape umflate.

Cum o ținem sub control? Ne răspunde Dna. Dr. Farah Constantin, de la Clinica Alfa Oculus Medical.

De asemenea, poți viziona interviul integral cu Dna. Dr. Farah Constantin, aici.

 

Conjunctivita alergică – o problemă recurentă?

Conform Dnei. Dr. Constantin, trăim într-un mediu cu foarte multe impurități din atmosferă, începând de la nisip până la praf și impurități.

Mediul acesta este foarte propice conjunctivitei alergice, care este destul de frecventă în zona noastră, în special primăvara și toamna.

Această conjunctivită alergică, de fapt, reprezintă manifestarea reacției alergice la diverși alergeni  (poluarea din mediul extern, praful, mucegaiurile și părul de animale).

Acești factori provoacă o reacție atât la nivelul mucoasei nazale, cât și la nivelul ochilor.

Referitor la ambrozie, aceasta reprezintă o amenințare reală, dar și un trend.

Poate părea mai ușor să dai vina pe ceva ce este în trend, decât pe un lucru așa banal cum este praful sau mucegaiul.

Conjunctivita alergică – tratament

Un prim pas în tratarea conjunctivitei alergice este evitarea contactului cu alergenul respectiv. Ideal ar fi să fie cunoscut acest alergen, pentru a fi îndepărtat.

Un alt lucru esențial de care trebuie să ținem cont este acela de a nu ne duce mâna la ochi.

De cele mai multe ori mâinile sunt murdare, iar conjunctivita se poate complica, se poate suprainfecta.

În aceste situații vor apărea secrețiile, care nu mai sunt secreții lacrimale, lacrimile nu mai sunt curate, sunt mucoase sau mucopurulente, adică lipesc genele și creează o stare de disconfort.

Acești ochi nu trebuie pansați, pentru a nu menține secrețiile pe ochi. Ținuți într-un mediu cald de către pansament, microbii „dospesc”, asemenea drojdiei puse în aluat.

În aceste situații nu trebuie să se folosească substanțele vasoconstrictoare. Sunt foarte mulți pacienți care apelează la colirurile (picături oftalmice) care doar albesc ochiul, însă nu elimină cauza.

Astfel, ei ajung să trăiască într-un cerc vicios, în care usucă suprafața oculară și determină complicații pe termen lung, aceste coliruri având doar efect de moment.

Află și tu mai multe despre Hylo Dual, ce îmbină beneficiile acidului hialuronic cu greutate moleculară mare și ale ectoinei, indicat împotriva tuturor iritanților oculari din mediu.

De asemenea, asigură-te că citești și a doua parte a articolului (click aici), pentru a înțelege mai multe despre conjunctivita alergică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *