arta de a clipi

De ce clipesc?

Te-ai întrebat vreodată „De ce clipesc?” Află cât de important este clipitul pentru ca tu să ai o vedere sănătoasă!

Să clipim!

Închidem ochii și îî deschidem. Gata, am clipit!

Deși poate părea un gest banal, clipitul este o parte importantă a rutinei de îngrijire a ochilor. Cu toții clipim, dar de ce facem asta și de ce aduce acest mic gest beneficii vederii?

Majoritatea persoanelor nu consideră clipitul o parte semnificativă a unei îngrijiri optime a ochilor. Cu toate acestea, lipsa acestuia poate crește riscul apariției infecțiilor oculare, a senzației de disconfort sau de ochi uscați.

Printre cele mai importante beneficii ale clipitului se află:

  • curățarea suprafeței oculare de orice particule și imperfecțiuni;
  • umezirea suprafeței, prin producerea de lacrimi.
  • aduce ochiului aportul necesar de oxigen și substanțe nutritive, menținându-l sănătos și asigurându-i o senzație de confort.

Un adult clipește, în medie, de 10-20 de ori într-un minut, fiecare clipire durând doar o zecime de secundă. Cine s-ar fi gândit că acea zecime de secundă ar putea contribui atât la sănătatea ochilor noștri?

Beneficiile clipitului își fac simțită prezența în special în rândul oamenilor care petrec o perioadă lungă de timp în fața unui ecran.

Atunci când ne concentrăm asupra calculatorului sau telefonului, rata clipitului tinde să scadă, adică ochii noștri nu mai primesc nutrienții necesari unei funcționări eficiente. Din acest motiv, clipitul este esențial pentru vederea optimă.

Despre clipit și lacrimi

Genele și sprâncenele joacă, de asemenea, un rol semnificativ în protejarea suprafeței oculare.

Deși uneori praful își găsește o cale către ochii noștri, vine în ajutor clipitul. Acesta este considerat ultimul pilon în apărarea ochilor împotriva intemperiilor din mediul înconjurător.

Pleoapele au și ele un rol important în îngrijirea ochilor pe lângă cel de protecție și menținere a unei atmosfere întunecate, propice somnului.

Atunci când clipim, pleoapele împing praful și eventualele reziduuri către canalele lacrimale din colțurile ochilor.

Cât despre lacrimi, acestea sunt alcătuite din uleiuri, apă și mucus, partea uleioasă fiind primul strat care face contact cu mediul înconjurător. Acesta previne evaporarea apei de pe suprafața ochiului.

Al doilea strat este cel apos, care are rol în hidratarea suprafeței oculare și în transportul substanțelor nutritive către aceasta.

Cel din urmă strat este cel de mucus, care are rol în aderarea lacrimii pe suprafața oculară.

Stratul de lacrimi îmbunătățește acuitatea vizuală și calitatea imaginii care ajunge la retină, dar previne și apariția infecțiilor, deoarece conține enzime antibacteriene. Pentru mai multe informații utile, poți citi articolul nostru „4 curiozități despre lacrimi”.

Învață să clipești!

Pentru ca ochii să nu resimtă o stare de disconfort la finalul zilei, ar trebui să facem un efort de a clipi la fiecare 10-15 secunde.

Alături de acest efort, am putea să urmăm un program de exerciții de clipit. Un astfel de program presupune alocarea câtorva minute din timpul zilei, respectiv cinci sesiuni de un minut, pentru a clipi. Ar trebui să clipim de 10 ori, uitându-ne în anumite direcții (sus, jos, la stânga, la dreapta, central).

Un alt exercițiu este acela de a ne închide ochii rapid și să îi strângem, alături de mușchii faciali, timp de trei-cinci secunde. Apoi ne deschidem ochii încet și ne relaxăm mușchii. Menținem ochii deschiși timp de trei-cinci secunde și repetăm procesul de cinci până la zece ori.

Dacă vrei să știi mai multe despre exercițiile oculare, poți găsi câteva tips-uri în articolul „Bodybuilding pentru ochi”, partea I și partea II.

Iar dacă la finalul zilei îți simți ochii obosiți și uscați, pe lângă exercițiile de vedere, îți recomandăm și picăturile oftalmice Hylo Comod!