Epilarea definitivă cu laser, o revoluție în cosmetologie sau o cauză de afectare oculară?

Epilarea laser afectează vederea?

 

Află și tu, de la un medic oftalmolog, dacă epilarea laser afectează vederea și cum poți preveni astfel de situații.

 

Ce mai e nou în lumea procedurilor cosmetice?

 

Îndepărtarea părului nedorit de pe corp a fost si rămâne o preocupare a femeilor, așadar fie că este vorba de epilare cu ceară, folosirea lamei de ras sau a cremei depilatoare, doamnele își alocă mereu timp din rutina de îngrijire pentru acest aspect.

În ultimii ani însă, acest proces a fost simplificat de apariția procedeelor cosmetice de îndepărtare semi-permanentă a părului cu ajutorul dispozitivelor laser, acestea fiind din ce în ce mai accesibile şi promițând rezultate de durată, cu minime efecte adverse. Popularitatea lor a crescut exponențial, acestea depășind hotarul cabinetelor de dermatologie şi găsindu-se astăzi în majoritatea saloanelor de înfrumusețare, la preţuri mai mult decât rezonabile.

 

Cum funcționează aparatele de epilare definitivă cu laser?

 

Probabil majoritatea ne-am întrebat cum reușesc aceste dispozitive să asigure o epilare de lungă durată fără a afecta pielea şi țesuturile din jur.

Ei bine, acestea funcționează pe principiul fototermolizei selective, adică emit lumina cu anumite proprietăți (lungime de undă, durată a pulsației, fluența) astfel încât să țintească numai anumite structuri cromofore, precum melanina de la nivelul bulbului firului de păr sau pigmentul tatuajelor. Aceasta determina creșterea bruscă a temperaturii locale, responsabilă de coagularea proteinelor şi distrugerea bulbului firului de par, lăsând țesutul din jur neafectat.

În prezent sunt folosite mai multe tipuri de laser, clasificate în funcție de lungimea de undă emisă: Alexandrite (755nm), laserul cu diodă (800nm) si laserul Nd-YAG (1064nm) şi intense pulse light, IPL, (590-1200 nm).

 

Epilare definitiva cu laser

Cum poate afecta un astfel de dispozitiv ochiul?

 

În literatura de specialitate au fost citate mai multe cazuri de afectare oculară în urma unor astfel de proceduri, printre pacienți numărându-se atât tehnicianul care efectuează tratamentul, cât şi clientul. Cele mai frecvente simptome întâlnite în astfel de cazuri sunt deficiențe de vedere (manifestate ca şi scăderea acuității vizuale, scotoame, neclaritate sau metamorfopsie), durere oculară, iritația şi înroșirea ochiului, lăcrimare excesivă sau fotofobie, acestea apărând la puțin timp de la efectuarea tratamentului cu laser.

Afectarea oculară poate apărea atât la nivelul polului anterior al ochiului, cât şi la nivelul polului posterior. Astfel, au fost înregistrate cazuri de irită, deformare pupilară. atrofia irisului, uveita, glaucom sau chiar cataractă nucleară. Se pot observa la examinarea ochiului hiperemie conjunctivală, ulcerații corneene sau scăderea reflexului pupilar.

De asemenea, au fost raportate cazuri de scăderea acuității vizuale, fără afectarea polului anterior al ochiului, acestea datorându-se unor leziuni pe retină. Aceasta conține pigment care poate absorbi unda luminoasă precum melanina firului de păr, apărând astfel arsuri la acest nivel, prezentate ca hemoragii subfoveale sau intraretiniene.

 

Cum se pot evita astfel de situaţii?

 

Deci care este soluția? Renunțăm complet la astfel de proceduri? Ar trebui să stăm cu teama, cu toate că astfel de leziuni apar destul de rar?

Răspunsul este destul de simplu, şi anume…protecția. Am fi tentați să credem ca dacă ochii sunt închiși, nu pot fi in niciun fel afectați, însă aceasta este o greșeala. Pleoapele sunt mult prea subțiri pentru a opri un fascicul luminos direcționat greșit sau care se reflectă de pe o suprafață  din jur, acesta pătrunzând foarte ușor in ochi, si creând leziuni.

Deci, ochelarii de protecție sunt singura variantă de încredere pentru evitarea acestor situații. Având in vedere că în majoritatea cazurilor, măsurile de protecție nu au fost respectate, trebuie subliniată importanța purtării ochelarilor pe toată durata tratamentului, atât de către client, cât şi de tehnician, care este expus mult mai mult timp la lumina laserului.

Așa cum ne concentram pe sănătatea pielii şi ne dorim să o menținem cât mai frumoasă pentru cât mai mult timp, trebuie sa avem grijă şi de ochii noștri şi să nu ii punem în pericol, mai ales când există metode de protecție şi prevenție eficiente.

Articol elaborat de:

Dr. Iulia Elena Ionescu - medic rezident oftalmolog

Dr. Iulia-Elena Ionescu

-Medic Rezident Oftalmolog-

Presbiopia

Ce e presbiopia? Dacă ai trecut de 40 de ani, atunci trebuie să afli ce e presbiopia. Află mai...

Hemoragia subconjunctivală

Pată roșie în ochi   Dacă ai avut vreodată o pată roșie în ochi, află acum ce reprezintă și...

De ce să spunem „NU” genelor false?

Genele false dăunează ochilor?   Te-ai întrebat vreodată dacă genele false dăunează ochilor?...

Regulamentul concursului „Hylo – Adevărat sau Fals”

Regulamentul concursului AMD NOBEL PHARMACEUTICAL SRL „Hylo – Adevărat sau Fals”    ...

Plângi în timp ce mănânci?

Sindromul lacrimilor de crocodil   Ai mai auzit până acum de sindromul lacrimilor de...

Înotul cu lentilele de contact și igiena acestora

Apa și lentilele de contact   Apa și lentilele de contact fac casă bună împreună? Află de la...

„M-a tras Curentul” – Între Mit și Realitate

M-a tras curentul la ochi   Ce să fac atunci când m-a tras curentul la ochi? Oare este...

5 lucruri de știut despre filmul lacrimal

Ce sunt lacrimile? Dacă nici tu nu știi exact ce sunt lacrimile, îți lăsăm aici câteva informații...

Miokimia sau Zvâcnirea Involuntară a Pleoapelor

De ce mi se zbate ochiul?   Dacă și tu te-ai întrebat vreodată „De ce mi se zbate ochiul?”,...

7 meserii periculoase pentru ochii tăi

Siguranță pentru ochii tăi   Cum oferi o siguranță pentru ochii tăi la locul de muncă? Află...