Fotofobia reprezintă sensibilitatea crescută, chiar dureroasa a ochilor in prezența luminii puternice, sau alterarea stării generale cauzate de lumină, manifestată prin gesturi de a evita expunerea la aceasta.
Mai multe tipuri de afecțiuni pot genera fotofobie, dintre care migrena este cel mai des întâlnită, dacă luăm în calcul faptul că aproape 10% din populație se confruntă cu ea.

Câteva afecțiuni severe ale sistemului nervos central (care pun viața în pericol) au ca simptom fotofobia: meningita, encefalita, traumatismele cerebrale, așa încât apariția acestui simptom însoțit și de alte manifestări cum ar fi durere de cap severă, greață, vărsături, febră, stare de iritabilitate sau confuzie, necesită prezentarea de urgență la medic.

O serie de afecțiuni psihologice pot induce fotofobie: depresia, tulburarea bipolară, tulburarea anxioasă, agorafobia.

Fotofobia poate fi determinată și de afecțiuni ale ochilor, în special de inflamații puternice precum iridociclita, uveita, keratita, sclerita, declanșarea unui episod de glaucom acut, dar și de sindromul de ochi uscat, intervenții cu laser pentru corectarea dioptriilor, abraziuni sau ulcere ale corneii, care este structura cu cea mai bogată inervație din organism și cu sensibilitate crescută la factori externi.

Ameliorarea acestui simptom se face în parte prin evitarea expunerii la lumină, ținând ochii închiși (așa cum fac numeroși pacienți care suferă de migrenă), folosind ochelari de soare, și, evident, tratând boala de bază.

Sindromul de ochi uscat este și el una dintre cauzele frecvente de fotofobie și apare adesea odată cu înaintarea în vârstă, însoțește unele boli autoimune, dar și ca o consecință a expunerii îndelungate la ecrane luminoase.

 

Aproape toate fazele uscăciunii oculare pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul lacrimilor artificiale, în special cele cu greutate moleculară mare, care nu conțin conservanți, pentru a nu agresa suplimentar suprafața hipersensibilizată a ochiului, dar ele sunt cu atât mai eficiente cu cât folosirea lor se face încă de la începutul apariției simptomelor, sau chiar înainte, profilactic, pentru persoanele cu factori de risc cunoscuți: utilizatori de calculator care petrec multe ore pe zi în fața ecranului, purtători de lentile de contact, pacienți cunoscuți cu boli autoimune, boli de tiroidă, sau pur și simplu odată cu înaintarea în vârstă.