Lăcrimare excesivă la copii

Lăcrimarea excesivă la copii

 

Ce cauzează lăcrimarea excesivă la copii? Află care sunt cele mai comune cauze și dacă reprezintă un pericol pentru cel mic.

Cele mai frecvente cauze ale epiforei, sau lăcrimării excesive în rândul copiilor, sunt canalele lacrimale blocate sau alergiile. Atunci când canalele lacrimale sunt obstrucționate, lacrimile curg cu o rată mai mare, până când se găsește sursa problemei și soluția adecvată.

Cu toate acestea, în multe situații, lăcrimarea trece de la sine și nu e nevoie de o intervenție sau un alt remediu. Este indicat, ca atunci când problema persistă, să se facă o vizită medicului oftalmolog.

 

Posibile cauze

 

Iată câteva dintre cauzele cele mai des întâlnite ale lăcrimării excesive:

 

1. Blocarea canalelor lacrimale

 

La copiii cu această afecțiune, deschiderea canalului nu este formată corespunzător, ceea ce ar putea duce la lacrimare excesivă.

Se mai pot observa și alte simptome asociate, ca secreții cauzate de infecție, deoarece calitatea sau cantitatea de lacrimi nu a fost adecvată. Cei mici se mai pot trezi cu pleoape lipite dimineața sau cu roșeață oculară.

 

Cum se tratează?

 

Un medic oftalmolog efectuează o examinare și sugerează dacă se poate rezolva de la sine sau e nevoie să intervină. Procedura este dificilă și nu asigură un rezultat 100% optim.

De asemenea, există unele dovezi că un masaj nazal lateral poate ajuta la accelerarea acestui proces. Așează-ți degetul mare sau arătătorul pe locul unde s-ar găsi punctul de întâlnire între ochi și nas. Încearcă să tragi ferm în jos până când simți că se aplică o presiune – acest lucru poate încuraja lichidul blocat în sacul lacrimal să se deplaseze. Poți încerca să faci asta timp de 4-5 repetări, de mai multe ori pe zi, timp de câteva săptămâni.

 

2. Alergii

 

Lăcrimarea excesivă este și un simptom comun al alergiilor. Cauza poate fi un factor extern, cum ar fi mușcătura sau înțepătura de insecte, expunerea la alergeni din mediul înconjurător, la praf, păr de animale, acarieni și spori de mucegai. Toți acești factori pot duce la conjunctivită alergică. La fel, polenul sau ambrozia pot afecta un număr mare de oameni.

Ca simptome asociate, se vor vedea: dureri de cap, ochi roșii, mâncărime oculară, cât și a nasului sau acel sentiment de gâdilat în interiorul gâtului. De asemenea e posibil să îi curgă nasul.

 

Cum se tratează?

 

Pentru a putea preveni reacțiilor alergice, este important să identifici cauza și să o eviți. De asemenea, încearcă să menții casa curată, să eviți zonele cu polen, să cureți filtrul de aer regulat și să eviți fumatul în preajma copiilor.

 

3. Ochiul uscat

 

Poate părea puțin contraintuitv, nu? Lăcrimare excesivă în ochi uscat?

Atunci când nu există suficiente lacrimi în ochi pentru a-i menține sănătoși, aceasta poate duce la sindromul de ochi uscat. Ca reacție, organismul produce un exces de lacrimi, însă nu la calitatea potrivită. Uneori, acest lucru se întâmplă atunci când porți în mod constant lentile de contact sau ochii nu mai sunt lubrifiați corespunzător.

Pot să apară și simptome ca senzația de corp străin, arsură sau roșeață oculară.

 

Cum se tratează?

 

După ce i se confirmă diagnosticul de către un medic oftalmolog, cel mai probabil celui mic i se vor recomanda picături oftalmice sau gel, în funcție de severitate dar fără conservanți.

Descoperă gama Hylo Eye Care dedicată sindromului de ochi uscat: www.hylo.ro

 

4. Răceală

 

Copilul tău s-a simțit rău în ulitma vreme? Un simptom comun al unei răceli poate fi reprezentat de ochii roșii sau lăcrimare excesivă.

Se mai asociază și simptome ca nas înfundat, strănut, tuse, etc.

 

Cum se tratează?

 

Răceala obișnuită se ameliorează de obicei de la sine într-o săptămână, dar dacăcel mic se confruntă cu simptome precum congestia sau nasul înfundat, discută cu medicul pediatru.

 

5. Blefarită

 

Blefarita se întâlnește frecvent la copii și cauzează inflamația pleoapelor. Trebuie tratată pentru a nu crea complicații.

Se asociază disconfortul ocular, lăcrimarea excesivă, roșeață oculară, cruste sau senzația de corp străin.

Tratamentul ar trebui să includă o igienă corectă, masaj local și comprese cu apă caldă. O soluție poate fi o mască specială, ce se încălzește la o temperatură optimă și menține căldura la nivel palpebral.

 

Lăcrimare excesivă la copii
 

Când e indicat să mergi cu cel mic la doctor?

 

–         Apare inflamație și roșeață, alături de durere.

–         Suspectezi o leziune oculară majoră.

–         Lăcrimare excesivă.

–         Copilul își freacă adesea ochii.

–         Schimbarea culorii ochiului – mai ales dacă este implicat un singur ochi și este roșu.

–         Oricând simți că cel mic e în pericol.

Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

 

 

Cum poți preveni lăcrimarea excesivă?

 

Ar trebui să te asiguri că cel mic nu împarte prosoape și lenjerii de pat cu persoane care au conjunctivită. Alergenii pot declanșa această afecțiune, așa că cel mai bine este să îl ferești de aceste lucruri, explicându-i importanța siguranței în timpul jocurilor sau în preajma animalelor de companie.

Deși cei mici sunt curioși și le place să exploreze, este de datoria noastră să le explicăm că nu ar trebui să își ducă mâna la ochi după ce au atins ceva murdar sau după ce s-au jucat cu un animal de companie.

Include o dietă echilibrată pentru a-i întări imunitatea, deoarece ar putea să îl ferească de răceli/infecții care pot duce la probleme grave.