Mișcare pentru ochi
Te-ai gândit vreodată să faci mișcare pentru ochi? Există exerciții ce te pot ajuta să îți dezvolți abilitățile vizual-spațiale!
Imaginează-ți cum ar arăta anumite obiecte, dacă sunt mișcate pe oricare dintre cele 3 dimensiuni, care alcătuiesc lumea înconjurătoare? Lungime, lățime și înălțime.
Această abilitate este din ce în ce mai importantă în ziua de azi.
Inteligența vizual-spațială este una dintre multele tipuri de inteligență pe care Howard Gardner le-a identificat. El susține ideea că există opt tipuri diferite, inclusiv abilitățile muzicale și vizual-spațiale, care pot fi mai proeminente pentru unele persoane decât altele în interesele lor.
Cu toate acestea, este important să nu ne concentrăm doar pe un anumit tip, deoarece toate contribuie cu ceva unic atunci când sunt combinate împreună ca parte a „inteligenței” generale a unui individ.
Cum să-ți îmbunătățești abilitatea vizual-spațială
Inteligența vizual-spațială este abilitatea de a vedea lucrurile în trei dimensiuni și de a înțelege cum funcționează sau cum relaționează între ele.
Adevărul este că abilitățile tale vizual-spațiale nu sunt înnăscute. Ele pot fi îmbunătățite cu dedicare și practică în timp! Așa că nu renunța! S-ar putea să crezi că unii oameni par să se fi născut cu un avantaj. Cu toții avem punctele noastre forte, în funcție de cât de mult se investește în educația noastră.
Dacă ești în căutarea unor modalități de a-ți îmbunătăți abilitatea vizual-spațială, există exerciții și activități care pot fi făcute în fiecare zi.
1. Mișcarea corpului
O modalitate de a-ți îmbunătăți abilitățile vizual-spațiale este prin mișcare. Mișcă-te și pune în mișcare acei neuroni pentru a-ți întări inteligența, pentru că a fi capabil să îți vizualizezi corpul în spațiu în timp ce te miști va face diferența.
La dans, dacă îți soliciți tot creierul doar încercând să îți amintești ce picior merge unde, atunci mai e de lucru, dar ești în direcția bună. Continuă. Cheia aici e mișcarea, orice tip de mișcare. Poți, de asemenea, să fii atent la formele, dimensiunile și relațiile obiectelor cu alte lucruri, în timp ce te plimbi.
Ce se află în fundal? Ce-i cu copacii ăia de acolo? Cât de departe este pârâul acela de locul în care te afli? Studiază împrejurimile. S-ar putea să te învețe ceva nou.
2. Pictează
De asemenea, artele vizuale te pot ajuta la abilitățile vizual – spațiale. Încearcă să creezi profunzime în pictură cu o singură pensulă de culoare. Există relații clare între obiecte care au sens din punct de vedere spațial, în timp ce zboară în acel spațiu creat. Chiar dacă nu ești un artist profesionist, tot poți să îți exersezi abilitatea de a vizualiza obiectele și relațiile lor cu alte lucruri.
3. Puzzle 3D
Puzzle-urile sunt o modalitate distractivă de a exersa abilitățile de rotație mentală. Există o mulțime de opțiuni. Poți face chiar și puzzle-uri obișnuite, dacă vrei ceva mai simplu. Puzzle-urile sunt o modalitate excelentă de a îți îmbunătăți abilitățile vizual-spațiale, deoarece trebuie să îți imaginezi cum arată piesele atunci când sunt întoarse și răsucite.
Așadar, găsește-ți un puzzle și dă-i niște exerciții creierului!
4. Citește
Lectura îți permite să evadezi în alte lumi și să le explorezi cu ușurință, consolidându-ți în același timp abilitățile de vizualizare. Este ca un film interactiv care nici măcar nu are nevoie de dialoguri sau efecte sonore, deoarece totul poate fi văzut pe hârtie în schimb. Cărțile te vor ajuta să-ți imaginezi ce se întâmplă în spațiu.
5. Jocuri video
Jocurile video sunt o modalitate foarte bună de a lucra la această abilitate. Unele tipuri de jocuri te vor ajuta să vizualizezi obiectele și modul în care acestea se raportează în spațiu, dar nu uita să iei pauze de la ecrane, astfel încât creierul tău să aibă suficientă energie pentru creativitate!
6. Cântă la un instrument
Atunci când alegi să cânți la un instrument, creierul trebuie să se concentreze pe vizualizarea modului în care corpul tău se mișcă pentru ca acele sunete să iasă. Poate nu ești mulțumit mereu de ce iese, dar știi că doar încercând să iasă ceva, îți poți îmbunătăți abilitatea vizual-spațială.
La ce te ajută să-ți dezvolți această abilitate?
O mulțime de locuri de muncă necesită capacitatea de a gândi abstract și de a înțelege cum se potrivesc detaliile între ele. De aceea, tot mai multe persoane sunt solicitate în aceste domenii, inclusiv arhitecți sau designeri, dar și programatori și lista mai poate continua, pentru că mulți lucrează în fața ecranelor și tehnologia evoluează.
Dezvoltarea noastră continuă ne asigură drumul către succes, iar menținerea sănătății este esențială pentru a reuși ce ne propunem. Cum ai grijă de creier să nu se „degradeze”, ai grijă și de ochi să nu se „usuce”. Gândește-te că ei nu au fost proiectați să stai câte 8-12 ore în fața ecranelor.
Ia pauze, indiferent de domeniu în care lucrezi și nu uita de picăturile lubrifiante pentru ochi. Mergi la un consult oftalmologic și întreabă despre gama Hylo Eye Care. Mai multe detalii și aici: www.hylo.ro