În ultimii ani, specialiștii au constatat că sindromul de ochi uscat a devenit unul dintre principalele motive ale prezenţei la consultul oftalmologic.

Sindromul ochiului uscat este caracterizat de iritația oculară cauzată de alterarea filmului lacrimal. Efectele acestuia variază de la disconfort minor, descris de majoritatea pacienților ce prezintă această patologie, până la complicații severe ce pot pune în pericol funcția vizuală.
Filmul lacrimal este format din 3 straturi: un strat lipidic (extern) ce este produs de glandele Meibomius, ce împiedică evaporarea lacrimei: stratul apos (mijloc) – constituie cea mai mare parte a filmului lacrimal, este produs de glandele lacrimale, are drept funcţie de a asigura nutriţia corneei şi de a purifica suprafaţa de corpuri străine şi iritaţii; stratul mucos (intern) ce ste în contact direct cu corneea şi o lubrifiază.

Care sunt simptomele?

senzația de nisip în ochi

– senzația de arsură, mâncărime, înțepătură, uscăciune oculară

– senzația de corp străin ocular

– fotofobie, “oboseală” oculară, roșeață oculară

– încețoșarea intermitentă a vederii

Cum se diagnosticheaza?

– Chestionarul OSDI
– AV maximă corectată
– Examinare la biomicroscop
– Testul Schirmer I, II,
– Colorare cu fluoresceină și roz Bengal
– Test de rupere al filmului lacrimal

Cum se tratează?

Tratamentul sindromului de ochi uscat este individualizat în funcție de gradul de severitate al sindromului, precum și în funcție de propria configurație a patogeniei bolii pentru fiecare caz în parte.

Acesta cuprinde:

– folosirea lacrimilor artificiale

– tratament antiinflamator local

– obstrucția punctelor lacrimale folosind plug-uri

– tratament cu imunomodulatorilor aplicați local și sistemic

De asemenea, este importantă instruirea pacientului în aplicarea compreselor calde, masajului palpebral precum și igiena riguroasă a regiunii, folosirea umidificatoarelor de cameră și a ochelarilor pentru reducerea componentei evaporative.