Nu uita să clipești!

La muncă, în timpul liber, la o plimbare în natură, oriunde ai fi sau orice activitate ai face, nu uita să clipești!

Află de la dna. Dr. Nemeș-Drăgan Iulia-Andrada cum un gest atât de mic poate influența sănătatea ochilor.

Ce este clipitul?

Clipitul se definește ca un fenomen complex și coordonat de închidere și deschidere a pleoapelor, care poate fi profund afectat de diverși stimuli interni sau externi. Clipitul poate să fie complet sau incomplet.

Un clipit complet implică mișcarea ambelor pleoape, care începe în poziția normală de alertă.

Se continuă prin apoziția a măcar jumătate din marginea ciliară a acestora și se termină atunci când cele 2 margini libere revin la poziția inițială.

Mișcările complete ale pleoapelor sunt importante pentru reînnoirea filmului lacrimal, distribuția și drenajul acestora.

Un clipit corespunzător este esențial pentru integritatea suprafeței oculare și pentru stabilitatea filmului lacrimal.

Analiza acestui act reflex trebuie să țină cont de rata de clipire, durată și de amplitudine.

Ai clipit?

În mod normal, omul are o rata de 12 până la 20 de ori/min. Cu toate acestea,  există variații în funcție de gradul de alertă, de activitate sau de anumiți factori de mediu.
Durata unui clipit durează mai puțin de 300 de msec.

Amplitudinea variază de la 9-12 mm și este afectată de obicei la purtătorii de lentile de contact.

Numeroase studii au demonstrat că, clipitul incomplet este asociat cu simptome de uscăciune oculară la pacienții diagnosticați cu „computer vision syndrome”.

Lipsa clipitului = ochi uscat?

Principalul tratament pentru toate formele și severitățiile de ochi uscat sunt lacrimile artificiale cu greutate moleculară mare.

Acestea au menirea să suplinească stratul lipidic și apos al filmului lacrimal mult modificat, mai ales atunci când nu se clipește suficient și corespunzător.

O altă recomandare unanim acceptată pentru ameliorarea simptomelor de oboseală oculară este regula 20-20-20.

Aceasta propune ca la fiecare 20 de minute pacienții care stau mult în fața ecranelor să privească în depărtare, la aproximativ 20 de pași, timp de 20 de secunde.

În lumina celor mai recente studii, acestei regulei i se mai adaugă recomandarea de a realiza un clipit complet timp de 20 de ori.

Alături de interferometrie, timp de rupere lacrimală non-invaziv, meibomografie se poate diagnostica și clipitul ineficient, prin metode noninvazive video de înregistrare, a clipitului cu ajutorul unui aparat special.

Dacă sunteți din Cluj, acesta se află în dotarea cabinetului DOCTORLENS.

Asistent universitar UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Doctor în științe medicale

Medic specialist oftalmolog

Nemeș-Drăgan Iulia-Andrada

Gama Hylo are în compoziția ei acid hialuronic cu greutate moleculară mare, ce poate fi de ajutor în refacerea filmului lacrimal, ca urmare a lipsei clipitului!