Cu ochii în zăpadă

Ai privit vreodată cu ochii în zăpadă? Așa-i că nu este chiar cea mai confortabilă senzație? Află de ce simți acel disconfort.

Dacă ai avut vreodată o arsură solară la ochi, acest lucru nu este diferit. Fotokeratita apare atunci când ochiul este expus la raze invizibile de energie numite raze ultraviolete (UV), fie de la soare sau de la surse artificiale.

Aceasta poate afecta atât copiii mici, cât și adulții care au mai experimentat-o înainte, dar sunt încă susceptibili de risc.

 

Cum apare fotokeratita?

 

Unul dintre cele mai comune moduri de a vă deteriora ochii este sa priviți fix la eclipsele solare. Acest lucru nu este atât de comun, însă ești mult mai des expus la raze ce se reflectă în apă, gheață și zăpadă, toate putând provoca fotokeratită. Acest lucru va duce la probleme oculare de lungă durată care pot necesita intervenții chirurgicale sau medicamente.

Există, de asemenea, multe surse create de om, inclusiv lămpi de bronzare, procese de sudură, unde trebuie purtat un echipament de protecție pentru a nu risca să te rănești.

 

De ce orbul zăpezii e foarte comun în această perioadă?

 

Orbul zăpezii este o afecțiune care poate fi cauzată de razele UV care se reflectă pe gheață și zăpadă. Acest lucru duce la afectarea ochilor, în special în zonele de la Polul Nord sau de la Polul Sud, unde există mai puțină protecție a aerului de la aceste suprafețe reflectorizante decât în alte părți ale Pământului.

Asta nu ne afectează pe noi, însă același lucru se întâmplă în vârfurile înalte ale munților, deoarece nu prea există vegetație și implicit nici umbră în apropiere. Așa că pasionații de schi, snowboarding sau escaladări s-ar putea să aibă mai mult de suferit.

Cu ochii în zăpadă

 

Simptome fotokeratită

 

Din păcate, fotokeratita nu este, de obicei, observată decât la multă vreme după ce s-au produs daunele. Simptomele includ:

–  durere și roșeață la nivelul ochilor;

 încețoșarea sau distorsionarea vederii din cauza inflamației (dezlipire de retină vizionară);

 sensibilitate la lumini prea puternice, care te pot duce la o reacție dureroasă de orbire atunci când ești în aer liber în timpul zilei;

– dureri de cap.  Alte complicații posibile includ schimbări temporare de culoare în rare ocazii.

 

Tratament

 

Fotokeratita și orbul zăpezii dispar de obicei de la sine, așa că tratamentul se concentrează pe a te face să te simți mai bine în timp ce ochii se vindecă. Dacă este posibil, poartă ochelari de soare sau scoate-ți lentilele de contact dacă acestea te deranjează.

Poți intra într-o cameră întunecată pentru o oarecare ușurare a simptomelor. De asemenea, foarte la îndemână e și folosirea de picături de ochi (lacrimi artificiale). Evită frecarea sau ia tratamentul prescris de oftalmologul tău, dacă e cazul.

 

Prevenția

 

Fotokeratita poate fi prevenită prin purtarea unei protecții oculare care blochează radiațiile UV. Aceasta include: ochelari de soare, ochelari de protecție pentru sau chiar picături lubrifiante pentru ochi care asigură proctecția împotriva UV.

Descoperă gama Hylo Eye Care aici: www.hylo.ro